Patrick Wessels 01 maart 2011

Het maken van een cv

Wanneer we, vrijwillig of niet, een nieuwe baan zoeken is er geen ontkomen aan: het maken van een cv. We zullen een document op moeten stellen waarmee we de werkgever een goede indruk dienen te geven wat wie we zijn en wat we kunnen. De afkorting ‘cv’ staat voor ‘curriculum vitae’ en betekent daarmee vrij vertaald dan ook ‘de loop van het leven’. We beschrijven hierin zo kort en bondig mogelijk ons educatieve en werkzame verleden om de werkgever te overtuigen van ons kunnen. De komende tijd zal ik hier een aantal adviezen en voorwaarden delen op basis en aan de hand waarvan men een goed cv kan opstellen.
Het maken van een cv is voor veel mensen echter een grote stap en daarnaast iets dat aan de hand van een aantal vastgestelde regels dient te gebeuren. Sollicitanten die hieraan voorbij gaan of er simpelweg niet van op de hoogte zijn lopen het risico te worden gepasseerd tijdens de procedure en op die manier belangrijke kansen te missen op de arbeidsmarkt. In veel gevallen dient het cv bovendien volledig in orde te zijn om de sollicitatiebrief überhaupt onder de aandacht te brengen en wordt er bij een werving- en selectiebureau vaak niet eens om meer dan een cv gevraagd. Het maken van een cv is dus van groot belang en dient op de juiste manier te gebeuren om in ieder geval aan de voorwaarden te voldoen.
Bij het maken van een cv kan men er allereerst natuurlijk voor kiezen om een professionele tekstschrijver in te huren. Aan de andere kant is het ook mogelijk om zelf eens in de materie te duiken en zo in ieder geval zelf een mooie opzet te kunnen maken. Zo dient een cv bijvoorbeeld aan een aantal voorwaarden te voldoen waar men bij het maken van een cv relatief eenvoudig rekening mee kan houden. Een cv dient bijvoorbeeld:
• netjes en in foutloos Nederlands te zijn opgesteld;
• niet meer dan anderhalve of twee A4’tjes in beslag te nemen;
• toegesneden te zijn op de desbetreffende functie;
• prestaties uit het verleden te bevatten;
• concreet, duidelijk en feitelijk te zijn;
• in positieve bewoordingen te zijn opgesteld;
• in één oogopslag een goede indruk achter te laten;
• overzichtelijk te zijn opgemaakt.
Zoals hierboven te lezen dient een cv zowel aan bepaalde voorwaarden te voldoen als gemaakt te zijn op basis van enkele adviezen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat men er bij het maken van een cv zorgt voor een gericht cv dat goed aansluit bij de desbetreffende functie. Het is daarom verstandig om de vacature waarop men wil solliciteren goed te bestuderen en op die manier helder te maken welke vaardigheden, studies en werkervaring er gevraagd worden en in hoeverre die overlappen met de eigen sterke punten. Hoe groter deze overlap en hoe beter men dit bij het maken van een cv over weet te brengen, hoe groter de kans is dat men uitgenodigd wordt of dat in ieder geval de bijgesloten sollicitatiebrief gelezen wordt. Men doet er dan ook goed aan de gevraagde aspecten te benadrukken in het cv en op die manier de werkgever er van te overtuigen dat de juiste persoon zich heeft aangediend.
Aan de hand van deze adviezen en voorwaarden kan in principe iedereen de basis leggen voor een goed cv. De volgende keer is er aandacht voor de verschillende soorten binnen het cv en hoe de inhoud hiervan verschilt. Zo bestaan er onder andere het moeder-cv, het chronologisch cv, het vaardigheden-cv en het netwerk-cv om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het gewenste doel. Het maken van een cv wordt daarmee weer net even wat verder verheven tot een pure kunst.